niedziela, 18 grudnia 2022

Śledzie w ziołach

 

Moje ulubione, te uwielbiam najbardziej. Pomysłodawcą jest moja Mama która rozpoczęła robienie tych śledzi. Śledzie w ziołach to także ulubione śledzie dla moich dzieci. Należy je przygotować na 2-3 dni przed świętami.


Składniki:

0,5 kg śledzi solnych

2 cebule

Cytryna

2 ząbki czosnku

Liść laurowy

Po łyżeczce pieprzu, majeranku, papryki,

Jałowiec rozdrobniony

Pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sól

Szklanka oleju

Sposób przygotowania: śledzie namoczyć na noc. Listek pokruszyć, wymieszać z pieprzem, majerankiem, papryką i jałowcem i gałką. Cebule obrać, jedną pokroić w plastry, drugą posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z pół łyżeczki soli. Olej wymieszać z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, dodać cebulę podsmażoną. Śledzie i świeżą cebulę ułożyć w naczyniu posypując przyprawami, zalać olejem, przykryć i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz