Moje
ulubione, te uwielbiam najbardziej. Pomysłodawcą jest moja Mama która
rozpoczęła robienie tych śledzi. Śledzie w ziołach to także ulubione śledzie dla moich dzieci. Należy je przygotować na 2-3 dni przed świętami.
Składniki:
0,5 kg
śledzi solnych
2 cebule
Cytryna
2 ząbki
czosnku
Liść
laurowy
Po łyżeczce
pieprzu, majeranku, papryki,
Jałowiec
rozdrobniony
Pół
łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól
Szklanka
oleju
Sposób
przygotowania: śledzie namoczyć na noc. Listek pokruszyć, wymieszać z pieprzem,
majerankiem, papryką i jałowcem i gałką. Cebule obrać, jedną pokroić w plastry,
drugą posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę,
wycisnąć sok. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z pół łyżeczki soli. Olej
wymieszać z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, dodać cebulę podsmażoną.
Śledzie i świeżą cebulę ułożyć w naczyniu posypując przyprawami, zalać olejem,
przykryć i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz