Tym razem karkówka na dwa sposoby. Gdy się do
niej przygotowywałam myślałam jak będzie smakowała karkówka z marynatą z maślanki i curry?
Bardziej przemawiała do mnie marynata z keczupem i miodem. Ale marynaty wyszły
super i karkówki też smakowały.
Składniki na 6 porcji:
12 steków z karkówki
¼ l sosu BBQ lub ketchupu
2 łyżki miodu
Łyżka posiekanej natki
Sól, pieprz, papryka
Szklanka maślanki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki curry
2 łyżeczki igiełek rozmarynu
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć. Ketchup połączyć z miodem i natką, przyprawić słodką papryką. Mieszaniną posmarować 6 steków. Maślankę wymieszać z sokiem cytrynowym, curry i rozmarynem, przyprawić pieprzem. Polać pozostałe steki. Mięso odłożyć na godzinę, osączyć z marynaty i upiec na grillu (z każdej strony po 7 – 8 minut). Od czasu do czasu smarować marynatami. Steki oprószyć solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz