poniedziałek, 24 maja 2021

Pikantna karkówka na dwa sposoby

Tym razem karkówka na dwa sposoby. Gdy się do niej przygotowywałam myślałam jak będzie smakowała  karkówka z marynatą z maślanki i curry? Bardziej przemawiała do mnie marynata z keczupem i miodem. Ale marynaty wyszły super i karkówki też smakowały.

Składniki na 6 porcji:

12 steków z karkówki

¼ l sosu BBQ lub ketchupu

2 łyżki miodu

Łyżka posiekanej natki

Sól, pieprz, papryka

Szklanka maślanki

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki curry

2 łyżeczki igiełek rozmarynu

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i osuszyć. Ketchup połączyć z miodem i natką, przyprawić słodką papryką. Mieszaniną posmarować 6 steków. Maślankę wymieszać z sokiem cytrynowym, curry i rozmarynem, przyprawić pieprzem. Polać pozostałe steki. Mięso odłożyć na godzinę, osączyć z marynaty i upiec na grillu (z każdej strony po 7 – 8 minut). Od czasu do czasu smarować marynatami. Steki oprószyć solą i pieprzem.


 





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz