Szagówki
to wielkopolska wersja kopytek. Nazywamy je tak bo są krojone na szagę czyli z
ukosa. Już są ładne duże młode ziemniaki i dlatego na obiad będą szagówki. Szagówki
będą z ciemnym sosem oraz gotowaną młodą kapustą. Jak zostaną nam z obiadu już
ugotowane szagówki można je podsmażyć z boczkiem.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 całe jajo
- Szczypta soli
- Mąki tyle żeby ciasto się nie kleiło
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki
gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę. Ja to
robie od razu po ugotowaniu. Do ziemniaków dodajemy jedno jajko, szczyptę soli
oraz mąkę i wszystko zagniatamy. Jeżeli ciasto się klei należy dodać jeszcze
więcej mąki. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, formujemy średniej
grubości wałki, spłaszczamy i kroimy na szagę czyli na ukos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz