Pewnego
dnia szukałam pomysłu na obiad i nic mi nie przychodziło do głowy i wzięłam do
ręki gazetę z przepisami gdzie na okładce było napisane „Pyszny obiad z drobiu”
no i tak sobie przeglądałam tą gazetę i znalazłam fajny przepis na panierowane
udka z kurczaka na początku się zawahałam czy uda mi się je zrobić ale moje
obawy były nie uzasadnione. Udka wyszły rewelacyjne. Gorąco polecam.
Do
smażenia udek użyłam frytkownicy.
Składniki:
(PRZEPIS
NA 4 PORCJE)
- 8 pałek z kurczaka bez skóry,
- Sól, mielony biały pieprz,
- 2 jaja,
- 2 łyżeczki piwa lub mleka,
- 80 g mąki,
- 160 g drobnej lub przesianej bułki tartej,
- Olej do głębokiego smażenia
Sposób
przygotowania:
- Pałki umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Jaja wbić na talerz, roztrzepać z piwem lub mlekiem. Mięso najpierw obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku, a na koniec obtoczyć w bułce tartej. Nadmiar panierki strząsnąć.
- Mięso smażyć w rozgrzanym głębokim oleju na średnim ogniu po ok. 12 minut z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyłożonej pergaminem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piec ok. 15 minut.
Dodatkiem
mogą być pieczone ziemniaki, oraz świeże warzywa.
Smacznego
!!!
w prostocie siła:) pysznie
OdpowiedzUsuń