sobota, 16 czerwca 2012

SEZONOWE OWOCE POD PIERZYNKA Z KRUSZONKI


Truskawki, truskawki, truskawki ….. cieszymy się nimi dopóki są. Dlatego dzisiaj zrobiłam sezonowe owoce (czytaj truskawki ) pod pierzynką z kruszonki. Nie było mi potrzebne tego dużo więc zrobiłam w 4 kubeczkach. Normalnie robię ten deser w dużym naczyniu żaroodpornym i podaję to z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.  Dzisiaj dałam truskawki i gruszkę. Przepis na kruszonkę pochodzi od mojej Mamy a ona miała go od naszej babci.
Przepis podam oryginalny a kompozycję owoców zostawiam każdemu do wyboru.

Składniki:
Owoce: po 100 g jeżyn, borówek, malin lub innych ulubionych owoców sezonowych,
  • 150 g śliwek
  • Małe soczyste jabłko
  • Dojrzała gruszka
  • 2 banany
  • 60 g cukru
  • Pół cytryny
  • Porto (dodaję tylko wtedy gdy deseru nie jedzą dzieci)



Kruszonka:
  • ¼ kostki margaryny
  • ¼ kostki masła zwykłego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 cukier waniliowy.
Masło i margarynę roztopić i wszystko razem wymieszać.

Sposób przygotowania:
  1. Wymyj i osusz owoce. Usuń pestki ze śliwek. Obierz jabłka i gruszkę. Pokrój je w słupki, a banany na plasterki.
  2. Wrzuć wszystkie owoce do miski zalej sokiem z cytryny i porto.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Zrób kruszonkę.
  4. Płaską formę do pieczenie (lub miskę żaroodporną) wysmaruj masłem i posyp cukrem. Wsyp na nią owoce (wcześniej odlej z nich sok), posyp je kruszonką. Zapiekaj w piekarniku 20-25 minut aż kruszonka nabierze złotej barwy.

2 komentarze:

  1. Taki deserek jest najlepszy z sezonowych owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie kupiłem nowy mikser w tym sklepie https://duka.com/pl/agd/miksery i zamierzałem go wypróbować, a tu proszę idealny przepis na pierwszy test :D

    OdpowiedzUsuń