Syn kiedyś dostał książkę z serii Cecylka Knedelek wersję świąteczną. W książce zawsze jest opowiadanie a potem są przepisy. I właśnie przepis na kruche ciastka pochodzi z tej książki. W książce było tylko, że wycina się od najmniejszej do największej gwiazdki i układając je przekładało się je dżemem natomiast ja przyjęłam wersję, że wyciskamy z synkiem pojedyncze ciasteczka. Nazwał to naszą tradycją tak więc święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez tych ciasteczek. Tak więc w tym tygodniu powstaną jeszcze ciasteczka a Was zachęcam do zrobienia ich.
Składniki:
Dwa kubki
mąki pszennej
Kostka
masła (margaryny)
Pół kubka
cukru pudru
Cztery
żółtka
Szczypta
soli
Sposób
przygotowania:
Mąkę
przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło i siekamy je nożem tak długo aż
jego kawałki będą miały wielkość zielonego groszku i oblepią się mąką. Dodajemy
cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w
folię i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto się schłodzi,
rozwałkowujemy je na placek. Wykrawamy różne ciasteczka i układamy je na
blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni
piekarnika na około 10 – 15 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz