wtorek, 3 stycznia 2023

Chruściki

 

W moim magicznym zeszycie który sobie założyłam wyprowadzając się z domu znalazłam przepis na chruściki. Dla mnie chruściki najlepsze są te twarde i chrupiące posypane cukrem pudrem. Zawsze z Mamą robiłyśmy w domu takie chruściki ale w końcu musiałam spróbować zrobić je sama. Udało się wyszły super i nie są w cale takie trudne do zrobienia czasochłonne to tak ale czego się nie robi dla osłody. Gorąco polecam!!!

Składniki:

4 szklanki mąki krupczatki

6 żółtek

2 białka

1 łyżka masła

1 łyżka octu

Trochę proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki śmietany zagęszczonej

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Kroimy na części, rozwałkowujemy. Rozwałkowany placek kroimy na długie paski, te dzielimy na mniejsze części zależy od wielkości jednego chruścika, po środku mniejszego paska robimy nacięcie i przez nie przekładamy jedną część ciasta. Gotowe chruściki wkładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy tak długo, aż się zrumienią. Do smażenia można użyć tłuszczu o nazwie Planta lub oleju rzepakowego.




Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz