poniedziałek, 17 maja 2021

Karkówka na ostro

Dzisiaj karkówka na ostro, wyszła pyszna. Tylko następnym razem należy trochę marynaty zdjąć z mięsa gdyż trochę się przypala. Smakowało wszystkim którym miało smakować. Gorąco polecam.

Składniki

1 kg karkówki bez kości

sól

2 ząbki czosnku

papryczka chili

szklanka przecieru pomidorowego

1/2 szklanki miodu

łyżka octu winnego

2 łyżki sosu sojowego

listki bazylii

przyprawa do karkówki np. PRYMAT


Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na kotlety. Lekko rozbić tłuczkiem i umiarkowanie posolić. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili opłukać, usunąć pestki i drobno posiekać.

Przecier pomidorowy połączyć z czosnkiem, chili, miodem, octem, sosem sojowym i przyprawą do karkówki. Mięso zalać marynatą, wstawić do lodówki na 12 godzin.

Kotlety wyjąć z marynaty (resztę marynaty zachować). Piec na grillu po 20 minut z każdej strony. Od czasu do czasu smarować marynatą. Podać z bazylią.






Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 6

Spodobał Ci się przepis pozostaw swój komentarz ;)

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz