wtorek, 20 kwietnia 2021

Gołąbki z młodej kapusty

Propozycją moich dzieci na ostatni obiad były gołąbki. Z racji, że po pierwsze dawno nie było gołąbków a po drugie pojawiła się młoda kapusta pomysł był super. Mistrzem zawijania tych gołębi to ja nie jestem ale to się nie liczy. U mnie zawsze gołąbki są z sosem pomidorowym i zawsze robię ich tyle, żeby starczyło na dwa obiady. Gołąbki z młodej kapusty niebo w gębie.

Składniki:

- 1 kg mięsa mielonego

- 100 g ryżu

- jedno jajko

- sól, pieprz

- majeranek

- przecier pomidorowy (ilość wg uznania)

- woda

- mąka

- liście kapusty tyle ile ma być gołąbków

- Margaryna do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek, ugotowany ryż, wszystko razem wyrabiamy. Liście kapusty należy opłukać, osuszyć. Z wyrobionego mięsa formujemy kulki. Liście kapusty rozkładamy nakładamy w nie kulkę mięsa i zawijamy. Margarynę rozpuszczamy w garnku i wkładamy przygotowane gołąbki. Smażymy tak długo aż liście nie zmiękną. Po usmażeniu wykładamy wszystkie gołąbki z garnka, do sosu ze smażenia dodajemy przecier pomidorowy. Wodę z mąką mieszamy i zagęszczamy nią sos pomidorowy. Najlepszym dodatkiem są ziemniaki.



Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz