Propozycją moich dzieci na ostatni obiad były gołąbki. Z racji, że po pierwsze dawno nie było gołąbków a po drugie pojawiła się młoda kapusta pomysł był super. Mistrzem zawijania tych gołębi to ja nie jestem ale to się nie liczy. U mnie zawsze gołąbki są z sosem pomidorowym i zawsze robię ich tyle, żeby starczyło na dwa obiady. Gołąbki z młodej kapusty niebo w gębie.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- jedno jajko
- sól, pieprz
- majeranek
- przecier pomidorowy (ilość wg uznania)
- woda
- mąka
- liście kapusty tyle ile ma być gołąbków
- Margaryna do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek,
ugotowany ryż, wszystko razem wyrabiamy. Liście kapusty należy opłukać,
osuszyć. Z wyrobionego mięsa formujemy kulki. Liście kapusty rozkładamy
nakładamy w nie kulkę mięsa i zawijamy. Margarynę rozpuszczamy w garnku i
wkładamy przygotowane gołąbki. Smażymy tak długo aż liście nie zmiękną. Po
usmażeniu wykładamy wszystkie gołąbki z garnka, do sosu ze smażenia dodajemy
przecier pomidorowy. Wodę z mąką mieszamy i zagęszczamy nią sos pomidorowy.
Najlepszym dodatkiem są ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz