środa, 19 maja 2021

Kalarepa faszerowana mielonym mięsem

Pomidory już nadziewałam, nadziewaną paprykę jadłam ale nadziać kalarepę? Można i jest naprawdę bardzo smaczna. Znalazłam przepis który kusił mnie żeby go zrobić. Połączenie tych wszystkich składników od razu mi się spodobało. Naprawdę warto.

 

Składniki:

8 młodych kalarep

1 mała cebula

2 łyżki oleju

Sól, pieprz

350 g mielonego mięsa

300 ml bulionu warzywnego

1 jajo

180 g ugotowanego ryżu

Mielony kminek

Masło do posmarowania formy

4 łyżki drobno startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Kalarepy umyć, obrać, odkroić wierzchy, wydrążyć łyżeczka, pozostawiając ścianki o grubości ok. 0,5 cm. Odkrojone wierzchy i miąższ pokroić. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną kalarepę, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok. 4 minuty. Dołożyć mielone mięso, wymieszać, chwilę dusić. Wlać 80 ml buliony, gotować na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Farsz zdjąć z ognia, dokładnie wymieszać z ryżem i jajem, doprawić kminkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Piekarni rozgrzać do 170 stopni C. Wydrążone kalarepy napełnić farszem, ułożyć w naczyniu, podlać filiżanką bulionu. Piec  w piekarniku 50 – 55 minut, podlewając pozostałym bulionem. Krótko przed końcem pieczenia kalarepy posypać  z wierzchu startym żółtym serem i piec, aż ser się roztopi.

Przygotowanie 80 minut Na 4 porcje

 

 



Smacznego!!!

#259

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz