Pomidory już nadziewałam, nadziewaną paprykę jadłam ale nadziać kalarepę? Można i jest naprawdę bardzo smaczna. Znalazłam przepis który kusił mnie żeby go zrobić. Połączenie tych wszystkich składników od razu mi się spodobało. Naprawdę warto.
Składniki:
8 młodych
kalarep
1 mała
cebula
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
350 g
mielonego mięsa
300 ml
bulionu warzywnego
1 jajo
180 g
ugotowanego ryżu
Mielony
kminek
Masło do
posmarowania formy
4 łyżki
drobno startego żółtego sera
Sposób
przygotowania:
Kalarepy
umyć, obrać, odkroić wierzchy, wydrążyć łyżeczka, pozostawiając ścianki o
grubości ok. 0,5 cm. Odkrojone wierzchy i miąższ pokroić. Cebulę obrać i
posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną kalarepę, doprawić solą
i pieprzem, smażyć ok. 4 minuty. Dołożyć mielone mięso, wymieszać, chwilę dusić.
Wlać 80 ml buliony, gotować na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Farsz zdjąć z
ognia, dokładnie wymieszać z ryżem i jajem, doprawić kminkiem. Naczynie
żaroodporne posmarować masłem. Piekarni rozgrzać do 170 stopni C. Wydrążone
kalarepy napełnić farszem, ułożyć w naczyniu, podlać filiżanką bulionu.
Piec w piekarniku 50 – 55 minut,
podlewając pozostałym bulionem. Krótko przed końcem pieczenia kalarepy
posypać z wierzchu startym żółtym serem
i piec, aż ser się roztopi.
Przygotowanie
80 minut Na 4 porcje
Smacznego!!!
#259
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz