Moje babeczki wielkanocne zostały wymyślone podczas jednych ze świąt wielkanocnych w ostatniej chwili, gdy pomyślałam, że fajnie będzie mieć babeczkę ze swojej „roboty” w koszyczku. Odkąd je spróbowaliśmy każdego roku goszczą w naszym domu. Ciasto na te babeczki jest tak aksamitne co wydaje mi się nawet widać na zdjęciach. Gorąco polecam babeczki.
Składniki:
15 dag
masła
15 dag
cukru
3 jajka
15 dag mąki
Szczypta
proszku do pieczenia
Owoce lub
bakalie do obłożenia i do dekoracji
Sposób
przygotowania:
Masło
utrzeć z cukrem i jajkami na gładką, puszystą masę. Ucierając, dodawać mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia. Foremki natłuścić, napełnić ciastem do 2/3
wysokości, piec 15 – 20 minut w temperaturze 190oC, wyjąć,
przestudzić. Babeczki ułożyć na talerzu, część obłożyć owocami i bakaliami,
pozostałe posypać cukrem pudrem.
Smacznego
!!!
Super babeczki ;)
OdpowiedzUsuń