Moja świąteczna szynka na dziko, uwielbiam ją przygotowywać. Taką szynkę na dziko robiłam wiele razy i jest naprawdę bardzo dobra. Ostatnio podawałam z sosem żurawinowym który jest bardzo pyszny.
Składniki:
2 kg szynki
wieprzowej, schabu lub karkówki
2 ząbki
czosnku
3 jagody
jałowca
2 łyżki
musztardy ostrej
2 łyżeczki
Knorr Delikat do grilla
75 dag
dużych cebuli ok. 8 sztuk
4 łyżki
oleju
½ jasnego
piwa
Sól i
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć,
osuszyć. Lekko rozbić tłuczkiem na kształt prostokąta. Natrzeć od środka solą i
pieprzem. Cebule obrać, pokroić w piórka. Jagody jałowca rozgnieść. Czosnek
obrać, posiekać. Jałowiec, czosnek i musztardę wymieszać. Tą pastą posmarować
szynkę obłożyć ¼ krążków cebuli, zrolować, obwiązać nicią. Łyżkę oleju
wymieszać z łyżką piwa i przyprawą grilla. Mięso oprószyć pieprzem i
posmarować olejem. Ułożyć w misce, obłożyć resztą cebuli. Przykryć i odstawić
na minimum 8 godzin w chłodne miejsce. Mięso przełożyć do brytfanny, skropić
olejem, podlać piwem i obłożyć cebulą. Piec 2,5 godziny w 180 stopniach. Co
pewien czas podlewać wodą. Podawać z sosem z pieczenia, na ciepło z
ziemniakami, a na zimno z sałatą.
Sos
żurawinowy: Żurawina ze słoiczka, czerwone wino wytrawne, chrzan – łyżeczka.
Mogą być borówki do zagęszczenia. Wszystko zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz