Przepis na sernik z brzoskwiniami to jeden z wielu przepisów z zeszytu mojej Mamy. Ciasto jest bardzo delikatne i bardzo pyszne. Można śmiało zrobić jako tort i jako placek.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki
mąki pszennej
20 dag
margaryny
5 żółtek
5 łyżek
cukru pudru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Nadzienie
serowe:
1 kg tłustego
sera twarogowego
1 jajko
15 dag
margaryny
1 szklanka
cukru pudru
1 budyń
śmietankowy
Nadzienie
brzoskwiniowe:
1 puszka
brzoskwiń
5 białek
1 szklanka
cukru
Sól
Sposób
przygotowania:
Ciasto: ze
składników szybko zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części w
stosunku 2/3 i 1/3. Włożyć 1/3 ciasta do lodówki, a pozostałe rozwałkować i
wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25 x 40 cm).
Nadzienie
serowe: ser zemleć. Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą
masę, wymieszać z serem i budyniem w proszku. Masę wyłożyć na ciasto i
wyrównać.
Nadzienie
brzoskwiniowe: brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w plasterki i ułożyć równą
warstwę na serze. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę i
rozłożyć na brzoskwiniach.
Schłodzone
ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn i posypać pianę. Placek piec 1 godzinę w
piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Smacznego!!!
Na pewno skorzystam z przepisu! Pachnące, soczyste ciasto... i proste w wykonaniu! Dziękuje za inspirację!
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńA jeśli da się ser półtłusty, to też będzie działało?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie równie dobry 😊
UsuńBardzo lubię sernik z brzoskwiniami ;)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować ten jest bardzo dobry ;)
UsuńMega, uwielbiam brzoskwinie i mango. Muszę spróbować bo przepis wygląda super.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń