Kluski
zagościły pewnego dnia w rodzinnym domu i tak zostały z nami na zawsze. Na
jednym z wesel widziałam kluski śląskie w różnych kolorach np. różowe,
niebieskie ale jakoś tak do mnie nie przemawiały. Uwielbiam kluski śląskie z
sosem od pieczeni i buraczkami. Jak już w domu przejemy się gotowanymi
ziemniakami to właśnie robię kluski śląskie albo szagówki.
Składniki:
1 kg
ziemniaków
2 jajka
Ok. 200 g
mąki ziemniaczanej
Sól
Sposób
przygotowania: ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Jajka wbić do
ziemniaków, dodać mąkę, posolić i zagnieść ciasto. Z ciasta formować okrągłe
kluski wielkości orzecha włoskiego. Na środku każdej zrobić palcem niewielkie
wgłębienie. Ugotować w osolonym wrzątku.
Smacznego !!!
Uwielbiam kluski śląskie ;)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam 😊
UsuńZapraszam do nowej grupy gdzie można promowac swoje strony i blogi https://www.facebook.com/groups/2578124759169911
OdpowiedzUsuń