poniedziałek, 8 marca 2021

Warkocze z polędwicy

Coś dobrego na święta, na spotkanie z przyjaciółmi. Warkocze z polędwicy bardzo smacznie przyrządzone polędwiczki wieprzowe.

Składniki:

3 polędwiczki wieprzowe

9 plastrów szynki parmeńskiej

Po 50 g suszonych żurawin i rodzynek

Olej

1 łyżeczka tymianku

100 g żółtego sera

3 czerwone cebule

Słodka papryka w proszku

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

½ szklanki śmietany 30%

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Każdą polędwiczkę umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso naciąć wzdłuż tak, by powstały 3 paski złączone ze sobą z jednej strony. Nacięte polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posypać tymiankiem. Paski każdej przyprawionej polędwiczki owinąć plastrami szynki parmeńskiej tak, by dobrze się trzymały podczas smażenia. Przyprawione solą, papryką, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem i owinięte szynką parmeńską paski polędwiczek zapleść w 3 warkocze. Końce warkoczy związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Między sploty warkoczy ostrożnie powkładać suszoną żurawinę oraz rodzynki. Każdy warkocz posmarować olejem i obsmażać na rozgrzanej wcześniej patelni z obu stron, aż lekko się zarumieni. Czerwone cebule obrać, przeciąć na pół i za pomocą ostrego noża pokroić na dość duże kawałki. 100 g sera żółtego w kostce schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wiórki podzielić na 3 równe porcje. Naczynie żaroodporne (lub 2 naczynia) lub naczynie ceramiczne formy do zapiekania wysmarować starannie olejem (dno i brzegi) za pomocą pędzelka. Do naczyń włożyć polędwiczki i obłożyć je cebulą. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 min w temp, 200oC. Po tym czasie mięso zalać śmietaną i obłożyć serem. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180oC, przykryć folią aluminiową i dusić przez 15 min.

 

·          





·          

Przygotowanie 45 minut + 25 minut pieczenia Na 6 porcji

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz