Coś dobrego na święta, na spotkanie z przyjaciółmi. Warkocze z polędwicy bardzo smacznie przyrządzone polędwiczki wieprzowe.
Składniki:
3
polędwiczki wieprzowe
9 plastrów
szynki parmeńskiej
Po 50 g suszonych
żurawin i rodzynek
Olej
1 łyżeczka
tymianku
100 g
żółtego sera
3 czerwone
cebule
Słodka
papryka w proszku
2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
½ szklanki
śmietany 30%
Sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
Każdą
polędwiczkę umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso naciąć wzdłuż
tak, by powstały 3 paski złączone ze sobą z jednej strony. Nacięte polędwiczki
natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
posypać tymiankiem. Paski każdej przyprawionej polędwiczki owinąć plastrami
szynki parmeńskiej tak, by dobrze się trzymały podczas smażenia. Przyprawione
solą, papryką, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem i owinięte szynką parmeńską
paski polędwiczek zapleść w 3 warkocze. Końce warkoczy związać sznurkiem lub spiąć
wykałaczkami. Między sploty warkoczy ostrożnie powkładać suszoną żurawinę oraz
rodzynki. Każdy warkocz posmarować olejem i obsmażać na rozgrzanej wcześniej
patelni z obu stron, aż lekko się zarumieni. Czerwone cebule obrać, przeciąć na
pół i za pomocą ostrego noża pokroić na dość duże kawałki. 100 g sera żółtego w
kostce schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wiórki podzielić na 3 równe porcje. Naczynie żaroodporne (lub 2 naczynia) lub
naczynie ceramiczne formy do zapiekania wysmarować starannie olejem (dno i
brzegi) za pomocą pędzelka. Do naczyń włożyć polędwiczki i obłożyć je cebulą.
Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 min w temp, 200oC. Po tym
czasie mięso zalać śmietaną i obłożyć serem. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do
180oC, przykryć folią aluminiową i dusić przez 15 min.
·
·
Przygotowanie
45 minut + 25 minut pieczenia Na 6 porcji
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz