wtorek, 10 lipca 2012

MIZERIA


Mizeria jest dobrym pomysłem aby ją podać do obiadu w upalne dni. Taka mizeria jest orzeźwiająca i bardzo dobrze smakuje w upalne dni. Mizeria pasuje jako dodatek do ziemniaków i np. jajka sadzonego lub innych obiadów.

Składniki:
  • 5 ogórków albo dwa duże zielone ogórki
  • Jeden jogurt naturalny typu greckiego
  • jedna śmietana może być specjalna do mizerii 10 %
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Ogórki przygotowujemy chociaż dwie godziny przed podaniem. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki. Po starciu posypujemy ogórki solą i zostawiamy aby się zmorzyły. Ogórki odciskamy przez sito pozbywając się nadmiaru wody wrzucamy do miski dodajemy jogurt, śmietanę i pieprz. Wszystko mieszamy. Próbujemy czy nie potrzeba dodać więcej soli, jeżeli tak to dodajemy i ponownie mieszamy.


Życzę smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Droga Marto, chciałbym wysłać Ci ofertę współpracy dotyczącą bloga, ale niestety nie mogę znaleźć żadnego kontaktu. Proszę wyślij mi maila na mojalodowka@mojalodowka.pl - wyślę Ci szczegóły

    Pozdrawiam,
    Michał Kachel

    OdpowiedzUsuń
  2. taką mizerie uwielbiam, nie wiem jak można jeść mizerie na słodko to prawie tak jak by się jadło smalec z cukrem ochydaaaa

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam z jajkiem sadzonym :)

    ---
    klik

    OdpowiedzUsuń