Przedstawiam chruściki, takie tradycyjne, z babcinego przepisu. Zjedzenie tych chruścików bez obsypania się cukrem pudrem chyba jest nie możliwe.
Są bardzo dobre, polecam.
Składniki:
4 szklanki mąki krupczatki
6 żółtek
2 białka
1 łyżka masła
1 łyżka octu
Trochę proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany zagęszczonej
Olej do smażenia (smalec, Planta, olej)
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Kroimy na części, rozwałkowujemy. Rozwałkowany placek kroimy na długie paski, te dzielimy na mniejsze części zależy od wielkości jednego chruścika, po środku mniejszego paska robimy nacięcie i przez nie przekładamy jedną część ciasta. Gotowe chruściki wkładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy tak długo, aż się zrumienią.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz