niedziela, 1 lipca 2012

KURCZAK PIECZONY NA PUSZCE PIWA


W przygotowywaniu tego kurczaka głównym elementem jest puszka piwa. Zamiast puszki piwa można wykorzystać inny puszkowany napój gazowany. Kurczaka należy nadziać na otwartą puszkę z płynem stawia się w piekarniku na sztorc. Wysoka temperatura sprawi, że napój paruje wewnątrz kurczaka, dzięki czemu jest on niesamowicie soczysty. Dla pewności po upieczeniu kurczaka rozkroiłam aby sprawdzić czy się dobrze upiekł. Razem z kurczakiem można podać frytki.
Czas marynowania to dwie godziny a najlepiej kurczaka marynować całą noc.

Składniki:
  • 1 cały (ok. 1,2 kg) kurczaka
  • 1 puszka piwa lub innego napoju.


Składniki na marynatę:
  • 60 ml białego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 60 ml octu winnego
  • 200 ml Liwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego estragonu ( a jeszcze lepiej świeżego)
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 3 do 4 gałązek świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Marynata: z tymianku i estragonu obrywamy listki. Jeśli chodzi o bazylię, to zużywamy ją razem z łodyżkami, które są bardzo aromatyczne. Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego z ostrzem. Miksujemy, aż marynata będzie miała jednolitą konsystencję. Myjemy i osuszamy kurczaka. Rozcinamy nożem skórę wzdłuż szyjki i wycinamy ją, pozostawiając skórę. W misce zanurzamy kurczaka w marynacie tak, żeby pokrył się nią w całości. Owijamy miskę z mięsem folią i wkładamy na noc do lodówki. Jeśli nie mamy tyle czasu to należy odczekać co najmniej dwie godziny.


Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Otwieramy puszkę piwa i odlewamy 60 ml (ok. ¼ zawartości). Nadziewamy kurczaka na puszkę, tak jakbyśmy go sadzali na stołku. Dzięki temu kurczak w pozycji pionowej powinien ładnie stać i się nie przewracać. Stawiamy kurczaka w piekarniku na blasze i sprawdzamy czy stoi stabilnie. 



Stan upieczenia kurczaka sprawdzamy, głęboko nakłuwając mu udo wykałaczką. Jeśli wypływający tłuszcz będzie bez krwi – wtedy kurczak jest gotowy. Wyjmujemy kurczaka z pieca, tak aby puszka pozostawała w pionie. Odstawiamy na 15 minut. Za pomocą czystej ściereczki podnosimy delikatnie kurczaka i wyjmujemy puszkę. Kurczaka kroimy i podajemy.


Życzę smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś. Pycha. z racji tego że my nie lubimy rozmarynu używałam tymianku.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny jest :) ja robiłam na grillu
    http://www.zgrilla.pl/kurczak-z-grilla-na-puszce-piwa/

    OdpowiedzUsuń
  3. Może to i będzie dobre ale ta ilość chemii która z tej puszki wydzieliła się do kurczaka to do choroby jakiejś może doprowadzić !

    OdpowiedzUsuń
  4. Proponuję wymienić puszkę na butelkę, zdecydowanie zdrowiej.

    OdpowiedzUsuń