W
przygotowywaniu tego kurczaka głównym elementem jest puszka piwa. Zamiast
puszki piwa można wykorzystać inny puszkowany napój gazowany. Kurczaka należy
nadziać na otwartą puszkę z płynem stawia się w piekarniku na sztorc. Wysoka
temperatura sprawi, że napój paruje wewnątrz kurczaka, dzięki czemu jest on
niesamowicie soczysty. Dla pewności po upieczeniu kurczaka rozkroiłam aby
sprawdzić czy się dobrze upiekł. Razem z kurczakiem można podać frytki.
Czas
marynowania to dwie godziny a najlepiej kurczaka marynować całą noc.
Składniki:
- 1 cały (ok. 1,2 kg) kurczaka
- 1 puszka piwa lub innego napoju.
Składniki na marynatę:
- 60 ml białego wina
- 6 ząbków czosnku
- 60 ml octu winnego
- 200 ml Liwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki suszonego estragonu ( a jeszcze lepiej świeżego)
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 3 do 4 gałązek świeżej bazylii
Sposób
przygotowania:
Marynata:
z tymianku i estragonu obrywamy listki. Jeśli chodzi o bazylię, to zużywamy ją
razem z łodyżkami, które są bardzo aromatyczne. Wszystkie składniki wrzucamy do
robota kuchennego z ostrzem. Miksujemy, aż marynata będzie miała jednolitą
konsystencję. Myjemy i osuszamy kurczaka. Rozcinamy nożem skórę wzdłuż szyjki i
wycinamy ją, pozostawiając skórę. W misce zanurzamy kurczaka w marynacie tak,
żeby pokrył się nią w całości. Owijamy miskę z mięsem folią i wkładamy na noc
do lodówki. Jeśli nie mamy tyle czasu to należy odczekać co najmniej dwie
godziny.
Podgrzewamy
piekarnik do 180 stopni. Otwieramy puszkę piwa i odlewamy 60 ml (ok. ¼
zawartości). Nadziewamy kurczaka na puszkę, tak jakbyśmy go sadzali na stołku.
Dzięki temu kurczak w pozycji pionowej powinien ładnie stać i się nie
przewracać. Stawiamy kurczaka w piekarniku na blasze i sprawdzamy czy stoi
stabilnie.
Stan
upieczenia kurczaka sprawdzamy, głęboko nakłuwając mu udo wykałaczką. Jeśli
wypływający tłuszcz będzie bez krwi – wtedy kurczak jest gotowy. Wyjmujemy
kurczaka z pieca, tak aby puszka pozostawała w pionie. Odstawiamy na 15 minut.
Za pomocą czystej ściereczki podnosimy delikatnie kurczaka i wyjmujemy puszkę.
Kurczaka kroimy i podajemy.
Życzę smacznego !!!
Robiłam kiedyś. Pycha. z racji tego że my nie lubimy rozmarynu używałam tymianku.
OdpowiedzUsuńpyszny jest :) ja robiłam na grillu
OdpowiedzUsuńhttp://www.zgrilla.pl/kurczak-z-grilla-na-puszce-piwa/
Proponuję wymienić puszkę na butelkę, zdecydowanie zdrowiej.
OdpowiedzUsuń