środa, 4 lipca 2012

SZAGÓWKI CZYLI WIELKOPOLSKIE KOPYTKA


Szagówki to wielkopolska wersja kopytek. Nazywamy je tak bo są krojone na szagę czyli z ukosa. Już są ładne duże młode ziemniaki i dlatego na obiad będą szagówki. Szagówki będą z ciemnym sosem oraz gotowaną młodą kapustą. Jak zostaną nam z obiadu już ugotowane szagówki można je podsmażyć z boczkiem.

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 całe jajo
  • Szczypta soli
  • Mąki tyle żeby ciasto się nie kleiło


Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę. Ja to robie od razu po ugotowaniu. Do ziemniaków dodajemy jedno jajko, szczyptę soli oraz mąkę i wszystko zagniatamy. Jeżeli ciasto się klei należy dodać jeszcze więcej mąki. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, formujemy średniej grubości wałki, spłaszczamy i kroimy na szagę czyli na ukos. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz