niedziela, 28 lutego 2021

Sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik z brzoskwiniami to jeden z wielu przepisów z zeszytu mojej Mamy. Ciasto jest bardzo delikatne i bardzo pyszne. Można śmiało zrobić jako tort i jako placek. 



 Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

20 dag margaryny

5 żółtek

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie serowe:

1 kg tłustego sera twarogowego

1 jajko

15 dag margaryny

1 szklanka cukru pudru

1 budyń śmietankowy

Nadzienie brzoskwiniowe:

1 puszka brzoskwiń

5 białek

1 szklanka cukru

Sól

Sposób przygotowania:

Ciasto: ze składników szybko zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Włożyć 1/3 ciasta do lodówki, a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25 x 40 cm).

Nadzienie serowe: ser zemleć. Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę, wymieszać z serem i budyniem w proszku. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Nadzienie brzoskwiniowe: brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w plasterki i ułożyć równą warstwę na serze. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę i rozłożyć na brzoskwiniach.

Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn i posypać pianę. Placek piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

 

 






  Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Na pewno skorzystam z przepisu! Pachnące, soczyste ciasto... i proste w wykonaniu! Dziękuje za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli da się ser półtłusty, to też będzie działało?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię sernik z brzoskwiniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega, uwielbiam brzoskwinie i mango. Muszę spróbować bo przepis wygląda super.

    OdpowiedzUsuń