środa, 10 marca 2021

Szynka na dziko z sosem żurawinowym

 

Moja świąteczna szynka na dziko, uwielbiam ją przygotowywać. Taką szynkę na dziko robiłam wiele razy i jest naprawdę bardzo dobra. Ostatnio podawałam z sosem żurawinowym który jest bardzo pyszny.

Składniki:

2 kg szynki wieprzowej, schabu lub karkówki

2 ząbki czosnku

3 jagody jałowca

2 łyżki musztardy ostrej

2 łyżeczki Knorr Delikat do grilla

75 dag dużych cebuli ok. 8 sztuk

4 łyżki oleju

½ jasnego piwa

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć. Lekko rozbić tłuczkiem na kształt prostokąta. Natrzeć od środka solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w piórka. Jagody jałowca rozgnieść. Czosnek obrać, posiekać. Jałowiec, czosnek i musztardę wymieszać. Tą pastą posmarować szynkę obłożyć ¼ krążków cebuli, zrolować, obwiązać nicią. Łyżkę oleju wymieszać z łyżką piwa i przyprawą grilla. Mięso oprószyć pieprzem i posmarować olejem. Ułożyć w misce, obłożyć resztą cebuli. Przykryć i odstawić na minimum 8 godzin w chłodne miejsce. Mięso przełożyć do brytfanny, skropić olejem, podlać piwem i obłożyć cebulą. Piec 2,5 godziny w 180 stopniach. Co pewien czas podlewać wodą. Podawać z sosem z pieczenia, na ciepło z ziemniakami, a na zimno z sałatą.

Sos żurawinowy: Żurawina ze słoiczka, czerwone wino wytrawne, chrzan – łyżeczka. Mogą być borówki do zagęszczenia. Wszystko zmiksować.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz