sobota, 20 marca 2021

Babeczki wielkanocne

Moje babeczki wielkanocne zostały wymyślone podczas jednych ze świąt wielkanocnych w ostatniej chwili, gdy pomyślałam, że fajnie będzie mieć babeczkę ze swojej „roboty” w koszyczku. Odkąd je spróbowaliśmy każdego roku goszczą w naszym domu. Ciasto na te babeczki jest tak aksamitne co wydaje mi się nawet widać na zdjęciach. Gorąco polecam babeczki.

Składniki:

15 dag masła

15 dag cukru

3 jajka

15 dag mąki

Szczypta proszku do pieczenia

Owoce lub bakalie do obłożenia i do dekoracji

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką, puszystą masę. Ucierając, dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Foremki natłuścić, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, piec 15 – 20 minut w temperaturze 190oC, wyjąć, przestudzić. Babeczki ułożyć na talerzu, część obłożyć owocami i bakaliami, pozostałe posypać cukrem pudrem.

 



 

Smacznego !!!

1 komentarz: