Uwielbiam to ciasto, jest łatwe, szybkie i zawsze wychodzi. Na wierzch ciasta kładę masę budyniową lub krem taki sam jak do karpatki.
Składniki:
1 kostka margaryny np. Kasia
6 jaj
25 dag cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag mąki
2 łyżki kakao
1 słoik wiśni – drylowanych
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru (na ½ litra mleka)
1 kostka margaryny
½ szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Wiśnie przelać na sitko aby ociekły z soku. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ucieramy margarynę z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo po całym jajku, a następnie pozostałe produkty. Po wyrobieniu ciasta połowę kładziemy na blachę, a do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao (można dodać łyżkę wody, gdy ciasto jest zbyt gęste), mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch kładziemy wiśnie. Pieczemy ok. 40 minut. Ciasto studzimy.
Masa budyniowa: Ugotować budyń bez cukru i wystudzić. Utrzeć cukier puder z margaryną, następnie dodać zimny budyń i ciągle ucierać. Masę nałożyć na wystudzone ciasto i polać polewą.
Smacznego!!!
#36
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz