piątek, 15 stycznia 2021

Fale Dunaju - moje niezawodne ciasto

Uwielbiam to ciasto, jest łatwe, szybkie i zawsze wychodzi. Na wierzch ciasta kładę masę budyniową lub krem taki sam jak do karpatki.

Składniki:

1 kostka margaryny np. Kasia

6 jaj

25 dag cukru

1 cukier waniliowy

3 łyżeczki proszku do pieczenia

30 dag mąki

2 łyżki kakao

1 słoik wiśni – drylowanych

Masa budyniowa:

1 budyń waniliowy bez cukru (na ½ litra mleka)

1 kostka margaryny

½ szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Wiśnie przelać na sitko aby ociekły z soku. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ucieramy margarynę z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo po całym jajku, a następnie pozostałe produkty. Po wyrobieniu ciasta połowę kładziemy na blachę, a do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao (można dodać łyżkę wody, gdy ciasto jest zbyt gęste), mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch kładziemy wiśnie. Pieczemy ok. 40 minut. Ciasto studzimy.

Masa budyniowa: Ugotować budyń bez cukru i wystudzić. Utrzeć cukier puder z margaryną, następnie dodać zimny budyń i ciągle ucierać. Masę nałożyć na wystudzone ciasto i polać polewą.


 


Smacznego!!!

#36


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz