wtorek, 12 czerwca 2012

Wtorek pełen niespodzianek


I mamy dzisiaj wtorek… długo wczoraj wieczorem myślałam co by tu zrobić na obiad na dzisiaj ale tak naprawdę wczoraj nic nie wymyśliłam. Dopiero dzisiaj rano sięgając mleko z lodówki spojrzałam że mam kawałki kiełbasek od niedzieli więc stwierdziłam że trzeba to „posprzątać” czyli dzisiaj na obiad zrobię zapiekankę. Czasami ją robię z kiełbasą różną przeróżną a czasami z mięsem mielonym ale dzisiaj padło na kiełbasę.

 
Składniki:
  •  drobno posiekana cebula
  • drobno posiekany  czosnek
  • makaron
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • Fix do spaghetti bolognese (ilość opakowań zależy od ilości sosu)
  • rozpuszczone 2 kostki rosołowe
  • kiełbasa pokrojona  w kostkę (może być mielone mięso)
  • margaryna do smażenia (jak mamy mięso mielone to może być olej)
  • sól, pieprz, papryka
  • starty żółty ser


Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja do wody dodaję sól i oliwę. 




Na rozgrzanej margarynie przesmażamy czosnek a potem do tego dodajemy cebulkę i smażymy do momentu gdy cebula osiągnie złoty kolor. Do tego dodajemy pokrojoną kiełbasę i przesmażamy. 



Gdy kiełbasa będzie już podsmażona zalewamy  częścią rozpuszczonych kostek rosołowych i smażymy dalej. Po ponownym przesmażeniu zalewamy pozostałą częścią wywaru z kostek. Smażymy jeszcze wszystko przez jakieś 10 – 15 minut. Dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego a następnie dodajemy Fix prosto z torebki. Nigdy go nie rozpuszczam gdyż ilość wywaru smażonego z kiełbasą jest wystarczająca. Jeżeli stwierdzam że jedna torebka jest za mało dodaję drugą albo pół z drugiej paczki. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty można dodać trochę wody. Sos należy spróbować i jeżeli istnieje taka potrzeba należy doprawić solą, pieprzem i papryką. Makaron przesypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy go usmażoną kiełbasą z sosem i wszystko razem mieszamy. Na wierzch posypujemy żółtym serem i wstawiamy na nagrzanego piekarnika. 



Zapiekanka jest gotowa gdy ser się rozpuści. Dodatkiem przy jedzeniu zapiekanki może być ketchup.
Życzę smacznego!!!

1 komentarz: