poniedziałek, 25 czerwca 2012

NIESPODZIANKA DLA TATY


Dzień Ojca był w sobotę i wymyśliłam że w imieniu moich dzieci zrobię mężowi niespodziankę i na obiad będzie golonka po bawarsku. Udało mi się ją przyrządzić w sobotę natomiast zjedliśmy ją dopiero w niedzielę. Kiedy o niej myślałam to nie miałam przepisu i szukałam w internecie natomiast ilość przepisów mnie wystraszyła. Kiedyś moja mama robiła golonkę po bawarsku więc wzięłam przepis od niej gdyż już był przetestowany. Chociaż jest jedna rzecz którą zrobiłam inaczej w przepisie były golonki świeże natomiast ja kupiłam peklowane. Golonka wyszła rewelacyjnie bardzo smakowała mojemu mężowi. Myślę że niespodzianka się udała.

 
Składniki:
  • 4 golonki mogą być peklowane
  • 1 jasne piwo
  • 1 ciemne piwo
  • 2 opakowania włoszczyzny w paski mrożonej
  • 2 cebule
  • 1 por biała część
  • Ostra papryka
  • Sól, pieprz, szczypta cukru,
  • Liście laurowe,
  • Olej do smażenia,
  • Trochę smalcu do podsmażenia golonek 

 
Sposób przygotowania:
Golonki należy umyć i osuszyć. Po osuszeniu należy natrzeć je solą, pieprzem i dużą ilością papryki. Wkładamy do naczynia i dodajemy kilka pokruszonych liści laurowych i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wyłożyć z naczynia liście laurowe. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażamy golonki i przekładamy je do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego. Mrożone warzywa wsypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem. Na drugiej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w pół plasterki, dodajemy pora podobnie pokrojonego. Jak się zeszklą dodajemy włoszczyznę. Smażymy mieszając do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą i szczyptę cukru. Warzywa przekładamy do naczynia z golonkami. 


 Wlewamy pół szklanki piwa jasnego i pół szklanki piwa ciemnego i wstawiamy do gorącego piekarnika. Golonki muszą się dusić 1,5 – 2 godzin. Podlewamy piwem jasnym i ciemnym w równej części. Pod sam koniec można zdjąć przykrycie by je podrumienić. 


Życzę smacznego !!!

1 komentarz: