czwartek, 28 stycznia 2021

Kluski śląskie

 

Kluski zagościły pewnego dnia w rodzinnym domu i tak zostały z nami na zawsze. Na jednym z wesel widziałam kluski śląskie w różnych kolorach np. różowe, niebieskie ale jakoś tak do mnie nie przemawiały. Uwielbiam kluski śląskie z sosem od pieczeni i buraczkami. Jak już w domu przejemy się gotowanymi ziemniakami to właśnie robię kluski śląskie albo szagówki.

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 jajka

Ok. 200 g mąki ziemniaczanej

Sól

Sposób przygotowania: ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Jajka wbić do ziemniaków, dodać mąkę, posolić i zagnieść ciasto. Z ciasta formować okrągłe kluski wielkości orzecha włoskiego. Na środku każdej zrobić palcem niewielkie wgłębienie. Ugotować w osolonym wrzątku.


Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Zapraszam do nowej grupy gdzie można promowac swoje strony i blogi https://www.facebook.com/groups/2578124759169911

    OdpowiedzUsuń