wtorek, 19 czerwca 2012

PANIEROWANE UDKA Z KURCZAKA


Pewnego dnia szukałam pomysłu na obiad i nic mi nie przychodziło do głowy i wzięłam do ręki gazetę z przepisami gdzie na okładce było napisane „Pyszny obiad z drobiu” no i tak sobie przeglądałam tą gazetę i znalazłam fajny przepis na panierowane udka z kurczaka na początku się zawahałam czy uda mi się je zrobić ale moje obawy były nie uzasadnione. Udka wyszły rewelacyjne. Gorąco polecam. 
Do smażenia udek użyłam frytkownicy.


Składniki:
(PRZEPIS NA 4 PORCJE)
  • 8 pałek z kurczaka bez skóry,
  • Sól, mielony biały pieprz,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki piwa lub mleka,
  • 80 g mąki,
  • 160 g drobnej lub przesianej bułki tartej,
  • Olej do głębokiego smażenia 

Sposób przygotowania:
  1. Pałki umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Jaja wbić na talerz, roztrzepać z piwem lub mlekiem. Mięso najpierw obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku, a na koniec obtoczyć w bułce tartej. Nadmiar panierki strząsnąć.
  2. Mięso smażyć w rozgrzanym głębokim oleju na średnim ogniu po ok. 12 minut z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyłożonej pergaminem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piec ok. 15 minut.
Dodatkiem mogą być pieczone ziemniaki, oraz świeże warzywa.



Smacznego !!!

1 komentarz: