Truskawki, truskawki, truskawki …..
cieszymy się nimi dopóki są. Dlatego dzisiaj zrobiłam sezonowe owoce (czytaj
truskawki ) pod pierzynką z kruszonki. Nie było mi potrzebne tego dużo więc
zrobiłam w 4 kubeczkach. Normalnie robię ten deser w dużym naczyniu
żaroodpornym i podaję to z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Dzisiaj dałam truskawki i gruszkę. Przepis na kruszonkę
pochodzi od mojej Mamy a ona miała go od naszej babci.
Przepis podam oryginalny a
kompozycję owoców zostawiam każdemu do wyboru.
Składniki:
Owoce: po 100 g jeżyn, borówek,
malin lub innych ulubionych owoców sezonowych,
- 150 g śliwek
- Małe soczyste jabłko
- Dojrzała gruszka
- 2 banany
- 60 g cukru
- Pół cytryny
- Porto (dodaję tylko wtedy gdy deseru nie jedzą dzieci)
Kruszonka:
- ¼ kostki margaryny
- ¼ kostki masła zwykłego
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 cukier waniliowy.
Masło i margarynę roztopić i
wszystko razem wymieszać.
Sposób
przygotowania:
- Wymyj i osusz owoce. Usuń pestki ze śliwek. Obierz jabłka i gruszkę. Pokrój je w słupki, a banany na plasterki.
- Wrzuć wszystkie owoce do miski zalej sokiem z cytryny i porto.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Zrób kruszonkę.
- Płaską formę do pieczenie (lub miskę żaroodporną) wysmaruj masłem i posyp cukrem. Wsyp na nią owoce (wcześniej odlej z nich sok), posyp je kruszonką. Zapiekaj w piekarniku 20-25 minut aż kruszonka nabierze złotej barwy.
Taki deserek jest najlepszy z sezonowych owoców:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłem nowy mikser w tym sklepie https://duka.com/pl/agd/miksery i zamierzałem go wypróbować, a tu proszę idealny przepis na pierwszy test :D
OdpowiedzUsuń